”Får jag inte henne så dör jag”, ska Fritz Johansson från Gata, född 1879, ha sagt om Anna Charlotta Andersdotter. Valet av hustru gillades inte av Fritz föräldrar men till slut så gav mor och far med sig. För att skaffa inkomst emigrerade Fritz till USA utan frun och nyfödde sonen Johan Georg.
Till slut anslöt Anna Charlotta och sonen. 1908 så drabbades hon dock av TBC och gick bort. 1911, fortfarande under åren i USA, så träffade Fritz Maria från Rörkärr och tycke uppstod. Fritz och Maria gifte sig 1913. Året efter besökte familjen Sverige och tanken var att de skulle återvända till USA och bosätta sig där för gott. Första världskriget satte dock stopp för planerna och istället köpte de och bosatte sig på gården Björkås 1915.
Fritz Johansson och Maria Johansson
Mer information
Äldste sonen från Gata, Fritz Egon Johansson föddes 24 januari 1879. Enligt traditionen skulle han överta föräldragården, men ödet ville annorlunda. Han förälskade sig djupt i Anna Charlotta Andersdotter, född 1877, från det lilla torpet Näset. Ett val av hustru som inte gillades av hans föräldrar, men han sa: ”Får jag inte henne så dör jag”. Föräldrarna veknade och 1902 gifte de sig och bjöds på bröllopsresa till Göteborg, i samband med att modern Märta Kristina fyllde 50 år.
Brudkort togs i Göteborg. Snart föddes sonen Johan Georg och familjen bodde i Gata. För att skaffa inkomst emigrerade Fritz, utan familj, till Amerika och bodde först hos sin svåger, Charles Andersson, i Pennsylvania. Under tiden hade hans hustru fött en dotter, Olga Linnéa. Hon drabbades av hjärninflammation och dog i späd ålder. Tre månader senare kom biljett till Charlotta och Georg, de reste över och familjen kunde förenas. På äldre dagar sa Fritz att ”återseendet var det lyckligaste ögonblicket i hans liv”. Lyckan blev dock inte långvarig då Charlotta var smittad av folksjukdomen TBC och dog 1908 då sonen Georg var sex år. Fritz flyttade då till sin kusin Charles Johnson och arbetade på dennes firma, medan sonen fick växa upp hos Charles systrar på farmen Newaygo i Muskegon, Michigan.
När sedan Fritz ordnade välkomstmottagning för bröderna Karl och Richard sensommaren 1911 så möttes Maria från Rörkärr och Fritz, tycke uppstod och 1913 gifte de sig. Maria hade varit sällskapsdam och terapeut till en förmögen USA-magnat och fått resa runt i staterna.
1914 reste familjen hem till Sverige för att säga farväl på riktigt och bli amerikaner. Georg var då 12 år. Planerna fick ändras då Första världskriget bröt ut. De fick stanna och 1915 köpte de gården Björkås, som på grund av ägarens obestånd blivit till salu.
Det var en vacker, lovande gård som de skötte om och förbättrade på alla vis. De var också slaktare och stod på torget i Säffle och sålde inte bara kött utan också charkuterivaror som var eftersökta av tjänstemannafruarna vid Billerud.
År 1917 föddes deras dotter Mabel. Tyvärr trivdes inte sonen Georg i Sverige. 1920 eller 1921 återvände han till USA. Man trodde att han rest till Muskegon, men senare efterforskningar visade att han rest till sin morbror Charles Andersson i Pennsylvania.
Båda makarna tog aktiv del i både det kommunala och kyrkliga livet. Fritz var ledamot av kommunfullmäktige, taxeringsnämnden, skolkassör, ledamot av kyrko- och skolrådet, styrelseledamot i Kila-Tveta m.fl. socknars brandstodsbolag. Han var under många år kyrkvärd i Kila kyrka.
Maria, född 4 maj 1878, var känd som en utmärkt husmor, men hon deltog också som ledamot i fattigvårdsstyrelsen.
Födelsedatum: | 1878-05-04 , 1879-01-24 |
Dödsdatum: | 1954 , 1961 |
Födelseort: | Gata , Kila |
Yrke: | Ej angivet , Kyrkvärd , Politiker |