Johan Jansson Hultqvist föddes 3 oktober 1860. Moder var fattigjonet Maria Johansdotter, född i Barud i Millesvik. Fader uppgavs vara drängen Jan Petter Svensson från Ingrirud i Eskilsäter. Johan levde sina första år på Västra Torp i Millesvik. 1869 flyttande han med modern Maria till Östra Torp i Millesvik.
Tio år senare, 1879, lämnade han hemmet för att bli dräng på Mossen Wensberg i Millesvik. Under de återstående åren fram till sekelskiftet flyttade han flera gånger till nya gårdar i trakten för att arbeta som dräng. Norra Byn i Eskilsäter 1881, Boda i Eskilsäter 1882 och till Västra Torp i Millesvik 1883. Senare detta år blev han inhysesarbetare i Norra Hult.
1900 gick flytten till Råglanda i Botilsäter och samma år gifte han sig med Anna-Sofia Andersdotter från By
Johan och Anna-Sofia kom att bo i en stuga om ett rum och kök, som sedan tidigare ägdes av henne. Fasigheten som kallades Lövbråten låg intill landsvägen mellan Råglanda och Bäckerud. Omkring stugan fanns en tomt som omfattade högst ett tunnland. På tomten fanns en liten lagårslänga med plats för en ko och kanske gris och några höns. På tomten fanns också en jordkällare.
Så gott som hela tomtens yta upptogs av potatisland som odlades både för egen förbrukning och försäljning. Dessutom fanns några äppelträd, stora syrenbuskage och rosensnår och de i gamla torpmiljöer vanliga prydnadsväxterna. Foder till kon fick Johan under sommaren genom att valla henne längs landsvägen och kanske var det också där han bärgade vinterfodret.
Johan och Anna-Sofia fick två döttrar. Anna Alexandra föddes 12 december 1902 och Agnes Maria 24 juli 1906. Bägge döttrarna gick bort i unga år. Agnes Maria insjuknade i TBC och dog 1921 i en ålder av 15 år. Anna Alexandra fick tyfus och dog 1925 knappt 23 år ung.
Kanske hade döttrarnas hälsa och motståndskraft undergrävts av den även för den tiden ytterst sparsamma livsföringen på Lövbråten. Johan bodde kvar på Lövbråten tills han dog 1929. Anna-Sofia levde kvar till början på 1940-talet då hon flyttade till Karlstad.
Oskar Thor har 1949 skrivit det följande om Johan och Anna-Sofia.
Jag var granne till honom under flera år och kommer ihåg åtskilligt. Johan kom till Lövbråten. Anna-Sofia var en redig och arbetsam människa och många undrade på att hon ville ha honom. Sedan han kom till Lövbråten försökte han sig på diversearbeten i trakten och på Herrestad en tid men fick snart sluta. Folk som kom förbi på vägen brukade gala. Kanske var det några från hans hemtrakt som kanske hade ett horn i sidan till honom som började. Sedan blev det regel att alla skulle gala, vilket de hade något otalt med honom eller ej. Det var en väldig konsert ibland, särskilt om lördagskvällarna, då många for hem från Säffle och kanske var i ”gungan”.
Johan ville vara ansedd som mycket religiös och hade många bibelspråk på väggarna på bonader och oljetryck. Han hade till och med varit predikant på någon plats i Bohuslän en tid och lär ha varit en god talare. Han försökte hålla predikan någon kväll i en grannstuga eller i Bäckeruds skola men många åhörare fick han inte och han överröstades av småpojkar som gol utanför fönstren.
Det var en allmän uppfattning att han var förmögen och det är inte otroligt att han lämnade flera tusen kronor efter sig. Han var sparsam intill girighet och var en mästare i att kunna tigga. Varje lördag var han till Säffle och tiggde matvaror av dem som stod på torget och sålde. Han försökte också lära upp sina döttrar i tiggandets konst.
Det var brukligt att folk gick in på Lövbråten och köpte kaffe när de for förbi. Johan hade inget emot att och drack kaffe med brännvin för han var mån om förtjänsten. Annars kunde han säga ifrån om han tyckte att någon levde ogudaktigt. Han hade ett gott huvud och kunde uttrycka sig men han levde ändå så att han blev ovän med alla människor och kan för den skull knappast haft det så trevligt.
Som framgår av ingressen dog de båda döttrarna unga. Kanske hade deras hälsa och motståndskraft undergrävts av den även för den tiden ytterst sparsamma livsföringen på Lövbråten. Johan bodde kvar på Lövbråten tills han dog 1929. Anna-Sofia levde kvar till början på 1940-talet då hon flyttade till Karlstad.